1398/11/13
زیره سیاه ایرانی را بهتر بشناسیم

زیره سیاه از جمله گیاهان دارویی مهم و از اقلام پرمصرف در بازار گیاهان دارویی سطح کشور می باشد. این گیاه که از خانواده چتریان می باشد، علاوه بر استفاده به عنوان افزودنی و ادویه کاربرد فراوانی در باور عامه و طب سنتی دارد. زیره سیاه که دانه آن به عنوان دارو و چاشنی مورد مصرف دارد دارای ترکیبات فراوان و اثرات درمانی و دارویی متعددی می باشد.

دانه یا میوه این دارو حاوی حدودا 3 درصد اسانس می باشد که قسمت عمده آن را منوترپنهای میرسن، گاماترپینن و به مقدار کمتر پاراسایمن و کومین الدهید تشکیل می دهد. این دانه به طور عمده برای کاهش نفخ و سوء هاضمه، عطر و طعم دهنده کاربرد دارد. هضم کننده غذا می باشد و افزایش دهنده شیر مادران است. این دانه را نیز در غذا به عنوان چاشنی و ادویه مورد استفاده قرار می دهند. اما انچه در مورد زیره می توان از منابع طب سنتی ایران به عنوان یک داروی اثربخش در کاهش وزن یا لاغری در نظر گرفت همان هاضوم بودن یا بهبود دهندگی کیفیت هضم غذا می باشد. در صورتی که غذا به خوبی هضم گردد می تواند خود به کاهش مشکلات متابولیک از جمله چاقی نیز بیانجامد.

در خصوص زیره و محتوای اسانسی و عطری آن باید دانست که مورد مصرف موضعی روغن یا اسانس آن به عنوان مسکن و کاهش دهنده سردرد در مصرف عامیانه و سنتی می تواند به علت حضور آن دسته از ترکیبات داشته باشد. همچنین بصورت موضعی ترکیبات شامل روغن یا عصاره زیره براس کاهش دردهای مفصل و عضلات مورد استفاده سنتی و عامیانه دارد.

مترادف با بسیاری از موارد درمانی سنتی، در علوم نوین داروسازی و پزشکی نیز خواص درمانی این گیاه مورد ارزیابی قرار گرفته و بسیاری از آنها به اثبات رسیده است. زیره سیاه در مطالعات آزمایشگاهی واجد اثرات آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی و در ارزیابی های حیوانی، دارای اثرات ضد تشنج، کاهش دهندگی قند، کلسترول خون و تقویت دستگاه تنفس بوده است.

"دکتر محمدمهدی زرشناس" عضو هیات علمی گروه داروسازی سنتی دانشکده داروسازی شیراز