گروه آموزشی نانوفناوری دارویی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال ۱۳۹۱ با حمایت ریاست محترم دانشگاه و ریاست محترم دانشکده داروسازی آغاز به کار نمود. هدف از راه اندازی گروه ترویج و آموزش متخصصین در حیطه نانوفناوری دارویی می باشد که خلاهای آموزشی و پژوهشی دانشگاه ها و مراکز پژوهشی را جبران کند. همچنین امکان فعالیت های تخصصی در محیط پژوهشی فرارشته ای را فراهم سازد و همکاری های درون گروهی و با سایر مراکز علمی و ارگان های رسمی را تقویت کند. موضوعات پژوهشی مورد علاقه اعضای گروه به شرح ذیل است:
۱- دارورسانی هدفمند در سرطان
۲- سامانه های هوشمند دارورسانی بیماری های صعب العلاج
۳- کانژوگه های دارو- پلیمر و فناوری پگیلاسیون
۴- کاربرد میکرو و نانو ذرات برای کنترل رهایش دارو و بهبود فراهمی زیستی
۵- کاربرد نانو مواد برای انتقال ژن
۶- کاربرد نانو مواد در مهندسی سلول و بافت
۷- کاربرد انواع هیدروژل برای دارورسانی و مهندسی بافت
۸- کاربرد نانوفناوری برای رسانش پپتید و پروتئین های درمانی
۹- نانوتوکسیکولوژی و ارزیابی سازگاری زیستی نانومواد
۱۰- بیوکانژوگاسیون لیگاندهای ریز مولکول، انتی بادی و اسیدهای نوکلئیک
۱۱- سامانه های ترانوستیک برای مقاصد درمانی و تشخیصی
۱۲- ارزیابی فارماکوکینتیک، ایمنی و اثربخشی نانوداروها در مدل های سلولی و حیوانی
فارغ التحصیلان رشته های مختلف نظیر دکترای داروسازی، پزشکی، دندانپزشکی، علوم آزمایشگاهی و دامپزشکی و کارشناسی ارشد نانوفناوری، زیست فناوری، سم شناسی، فیزیولوژی، بیوشیمی، بیوفیزیک، صنایع غذایی، ایمنی شناسی، ژنتیک، زیست شناسی، میکروب شناسی،مهندسی پزشکی، زیست مواد، مهندسی پلیمر و بیوانفورماتیک می توانند در قالب آزمون سراسری این رشته که توسط دبیرخانه آموزش داروسازی و تخصصی وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی برگزار می شود، در مقطع پی اچ دی این رشته تحصیل نمایند.
درباره رشته
نانوفناوری به تعبیر ستاد ملی نانوفناوری به تحقیق و توسعه در سطوح اتمی، مولکولی و ماکرومولکولی اطلاق می شود که به درک پدیده ها در مقیاس نانو (۱ تا ۱۰۰ نانومتر) و یا به تولید و کاربرد ساختارها و سامانه هایی منجر می شود که خواص و عملکرد منحصر به فردی به دلیل اندازه کوچک خود دارا می باشند. از تلفیق پیشرفت های اخیر در دانش و فناوری نانو، زیست شناسی سلولی - مولکولی و علوم دارویی، حیطه جدیدی موسوم به نانوفناوری دارویی حاصل شده است. در واقع نانوفناوری طیف وسیعی از فناوری های نوین را به منظور ساخت سامانه های نوین دارورسانی عوامل ریز مولکول و بیولوژیک، و یا درک تداخل آنها با سدهای فیزیولوژیک فراهم نموده است. برخی از کاربردهای نانوفناوری دارویی شامل موارد ذیل است:
۱- طراحی، ساخت و ارزیابی سامانه های دارورسانی نانوذره شامل لیپوزوم ها، نانوذرات لیپیدی و پلیمری، نانوساختارهای آلی، معدنی و مزومتخلخل
۲- فرمولاسیون های نوین از داروها و عوامل فیتوشیمیایی با فراهمی زیستی پایین
۳- دارورسانی فراورده های بیولوژیک نظیر پپتید – پروتئین، واکسن و اسید های نوکلئیک
۴- فرمولاسیون های مبتنی بر نانوفناوری بر راه های جدید تجویز دارو
۵- طراحی و ساخت حامل های دارویی هدفمند با ویژگی های منحصر به فرد جهت دارورسانی به محل اثر
۶- طراحی و ساخت سامانه های ترکیبی برای دارورسانی همزمان چند عامل دارویی
۷- طراحی و توسعه سامانه های دارورسانی با استفاده از فناوری های نشانه دارکردن و ردیابی با حساسیت بالا
۸- شناسایی و تصویربرداری با پروب های نانوذره
۹- بکارگیری ویژگی ها منحصربه فرد نانوساختار ها در روش های درمانی جدید نظیرنورپایادرمانی، سونودینامیک تراپی، نورحرارت درمانی پلاسمونی، و هیپرترمی القایی
۱۰- سایر موارد نظیر مهندسی بافت، زیست حسگرها و ابزار زیست پزشکی